Thursday, April 7, 2011

TUDM:PEMBELIAN AWACS MASIH DALAM PERANCANGAN

TUDM: PEMBELIAN AWACS MASIH DALAM PERANCANGAN

Panglima Tentera Udara (PTU), JenTan Sri Rodzali Daud mengumumkan bahawa Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) masih meneruskan rancangan untuk membeli pesawat-pesawat Airborne Warning and Control System (AWACS) . Bercakap kepada pemberita selepas upacara penganugerahan “sayap” kepada 34 juruterbang TUDM di Kolej TUDM, Alor Setar pada akhir Mac 2011 lalu, PTU menjelaskan bahawa pembelian pesawat-pesawat AWACS akan melengkapkan pengurusan ruang udara negara .Buat masa ini, tambah beliau, masih terdapat ruang-ruang kosong yang perlu diisi bagi melindungi kedaulatan dan keselamatan ruang udara negara. Dengan adanya pesawat-pesawat AWACS itu kelak, keupayaan TUDM untuk mengesan pencerobohan ruang udara negara oleh pesawat-pesawat udara negara-negara asing akan menjadi lebih efisyen dan pantas jika dibandingkan dengan penggunaan sistem yang mereka milikki dewasa ini.

TUDM telah membuat perancangan untuk mendapatkan pesawat-pesawat AWACS sejak RMP 7 (1996 – 2000) lagi tetapi terpaksa dibatalkan kerana tidak ada peruntukan untuknya. Usaha untuk memperoleh pesawat-pesawat yang sama menerusi RMP 8 juga terpaksa ditangguhkan selepas Malaysia membeli 18 buah pesawat Sukhoi SU-30MKM pada tahun 2003.

Menurut laporan tahun 2003, TUDM merancang untuk membeli sebanyak 4 buah pesawat AWACS, setiap satu berharga lebih dari RM 1 billion. Rancangan pembelian berkenaan adalah sejajar dengan pandangan ATM bahawa jumlah pesawat yang dirancang pembeliannya oleh TUDM adalah merupakan keperluan minimum bagi tujuan pengawasan ruang udara negara. Sehubungan dengan itu juga, Kementerian Pertahanan diberitakan merancang untuk memperoleh pesawat-pesawat AWACS berkenaan sama ada daripada Syarikat Embraer (Brazil), atau Northrop-Grumman atau Boeing, kedua-keduanya syarikat pengeluar kapalterbang daripada Amerika Syarikat.

Memandangkan bahawa kerajaan sudahpun memperuntukkan belanjawan yang besar kepada Kementerian Pertahanan/ATM bagi pembelian aset-aset pertahanan menerusi RMK 10 ini, kita tidak pasti sama ada hasrat TUDM untuk mendapatkan pesawat-pesawat AWACS berkenaan dapat direalisasikan dalam masa terdekat ini. Namun demikian, apa juga halangannya, rancangan tersebut perlu dijadikan sebagai satu kenyataan, bukan dengan tujuan untuk bersaing dengan negara-negara jiran ataupun mencetuskan perlumbaan senjata, tetapi sebagai satu langkah bagi meningkat dan memperkasakan usaha bagi melindungi ruang udara dan kedaulatan wilayah negara dari dicerobohi oleh pihak musuh.

0 comments: