Monday, April 25, 2011

RONDAAN BERSAMA KEKANG AKTIVITI MELANUN DI SELAT MELAKA
Rondaan bersama yang dilaksanakan oleh pasokan keselamatan Malaysia, Indonesia, Singapura dan Thailand di Selat Melaka sepanjang tahun 2010 sehingga pertengahan bulan Apr 2011 telah memberikan keputusan yang amat memberangsangkan. Buat pertama kalinya dalam sejarah rondaan bersama di perairan tersebut, Biro Maritim Antarabangsa (IMB) mendapati peratusan jenayah laut yang dikesan sama ada secara rasmi ataupun tidak,telah mencatatkan kosong kes. Demikian jelas Panglima Angkatan Tentera Malaysia , Jen Tan Sri Azizan Ariffin sewaktu berucap merasmikan majlis penutup Seminar Keselamatan Selat Melaka dan Singapura minggu lalu.
Sehingga awal tahun 2000, Selat Melaka dan Selat Singapura memang dikenali sebagai “pirate infested waterways” kerana jumlah kes-kes melanun yang begitu tinggi statistiknya. Oleh kerana bimbangkan keselamatan kapal-kapal dagang yang melalui selat sepanjang 900 km itu (dianggarkan sebanyak 50,000 kapal dagang menggunakan selat berkenaan setiap tahun), Amerika Syarikat (AS) pernah menyuarakan hasrat untuk menghantar armada lautnya bagi mengawasi keselamatan peraiaran berkenaan. Namun, tawaran AS telah ditolak dan sebagai opsyennya negara-negara pesisir Selat Melaka khasnya Malaysia, Indonesia dan Singapura telah sepakat untuk mengadakan rondaan secara gabungan bersama membabitkan tentera laut dan tentera udara negara-negara terbabit.
Penyertaan Thailand sebagai ahli ke empat di dalam kerjasama ini amat dialu-alukan kerana ia dapat meningkatkan sinergi di dalam usaha negara-negara pesisir Selat Melaka membanteras aktiviti melanun di perairan berkenaan. Pada masa yang sama juga , dengan wujudnya kerjasama ini ia akan dapat meningkatkan lagi hubungan baik sesama negara serantau.

0 comments: